Федерация „Строителство, Индустрия и Водоснабдяване“ – „Подкрепа“ изразява своето искрено и силно възмущение относно решението на коалиционния съвет на управляващите от 14.11.2019 г. първият ден от временната нетрудоспособност (болнични) да не се плаща от работодателите от 1 януари 2020 г..

Ф „СИВ“ – „Подкрепа“ категорично отхвърля идеята българският работник да бъде оставян без нужните финансови ресурси точно в периода, когато има най-голяма и жизненоважна нужда от тях! Още повече, всеизвестен факт е, че именно поради медицински причини в първите дни от дадено боледуване на повърхността излизат непредвидени разходи. Разходи, които българският  служител и работник трябва сам да осъществи, имайки предвид факта, че в България, държавата с най-ниско заплащане от ЕС,  лекарствата не се покриват от държавния бюджет, включително и тези за децата!

Ако управляващи и работодатели са на мнение, че с тази мярка ще накажат всички боледуващи български граждани, като им отнемат обезщетението през първия ден, то те безапелационно обявяват всички работещи за измамници по презумция. Нещо повече – така представеното намерение на държавните институции показва, че на практика те не действат ефективно, а тяхната роля е само и единствено формална и нямат капацитета да  преборят институционално проблема с  фалшивите болнични.

Ф „СИВ“ – „Подкрепа“ предупреждава, че ако хипотетично тази мярка бъде приета и наложена, то хиляди служители, работещи в строителния и ВиК сектор ще бъдат принудени да ходят болни на работа. Нашите членове – инкасатори, служители в центрове за обслужване на клиенти, строителни работници и други специалисти от бранша, са в пряк контакт с българските граждани, включително и в собствените им домове. Което, от своя страна, при така представената хипотеза излага на риск  здравето не само членовете на Синдиката, но и това на всеки, който прибягва до техните услуги!

Заявяваме категорично нашата готовност да защитим правото си на обезщетение за целия период на боледуване и започваме подготовка за национални протестни и стачни действия.